Обладнання для вина на розлив
Вино — це досить делікатний напій, який вимагає особливих умов зберігання, що дають змогу зберегти всі якості напою. Водночас, попри загальну традицію придбання вина в пляшках, дедалі більшу популярність набуває розливне вино. Навіть просеко на розлив уже не є чимось незвичайним. У цьому разі якісні характеристики благородного напою дають змогу зберегти спеціальне обладнання, яке використовується в спеціалізованих магазинах, барах і ресторанах, у яких пропонується на розлив вина різних сортів.
Необхідне обладнання для торгівлі вином на розлив
Техніка, яка використовується для реалізації вина на розлив, має багато схожого з обладнанням для торгівлі іншими напоями, але має свої особливості, з огляду на специфіку продукту та потребу делікатного до нього ставлення.
До переліку необхідного обладнання входять:
- спеціальні кеги. Реалізоване вино в кегах в Україні може зберігатися впродовж досить довгого часу, без втрати своїх смакових якостей. До того ж конструкція ємності унеможливлює доступ до вмісту, для зміни його складу;
- винні колони, у які подається виноградний напій із кег. Призначені безпосередньо для розливання вина в келихи. Комплектуються пивними кранами з компенсаторами;
- спеціальні охолоджувачі, які бувають прихованими або надстійкими, поєднаними з винними колонами, і мати декоративне виготовлення, наприклад, у формі дерев'яного бочонка. Можуть бути стаціонарними та переносними, обслуговувати одну або кілька ліній із різними сортами вина;
- різні типи кранів. Спеціальний кран для вина дає змогу виконувати розлив напою з різної тари, включно з бочками, диспенсерами, банками тощо;
- помпи та насоси, які використовуються для подавання вина на потрібну висоту, з місткості зберігання до винної колони.
Додаткове обладнання для вина на розлив
Крім найнеобхіднішого обладнання, використовуваного в реалізації виноградного напою на розлив, можуть бути корисні й інші пристрої:
- перемикачі ємностей для вина, які можуть бути механічними й автоматичними;
- спеціальні конектори. Використовуються як перехідники, що регулюють подавання вина з ємності зберігання, наприклад, Bag-in box, до розливального крана.
Все торгове обладнання для розливу вина виконується з екологічних матеріалів, стійких до окислення й не сприяють поширенню шкідливих мікроорганізмів.