Продавець mBev розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
Обладнання для розливання напоїв - пивне обладнання - в барах, ресторанах, магазинах, для дома
Фільтри
Ціна
Наявність
Контакти
mBevГуцул Жанна
Центральна, 21-А, офіс 2, Київ, Україна
+380 (50) 332-97-79
Відділ продажу
+380 (50) 332-57-57
Відділ продажу
+380 (50) 332-89-98
Сервіс
+380 (50) 332-57-57
Вирішення спірних питань
+380503325757+380 (50) 3325757
Мапа
+380 (50) 332-97-79
+380 (50) 332-57-57
+380 (50) 332-89-98

Промивна рідина

Як вибрати миючий засіб для пивного обладнання

Чому промивка пивного обладнання необхідна? Чим і як можна промити пивну систему?

Мінеральні сполуки, що містяться в пиві, прикріплюються до стінок шлангів. Так утворюється пивний камінь – сприятливий ґрунт для бактерій і диких дріжджів. Постійно потрапляючи в пивопроводы, вони харчуються пивом, прикріплюються до пивного каменю і розмножуються. Навіть всередині нових шлангів бактеріальні біоплівки утворюються вже через кілька днів роботи. На стінки шлангів осідає не тільки пивний камінь (солі і неорганічні відкладення), але і все, що плаває в пиві: білки, органічні залишки бактерій.

Чим це загрожує? Стороння мікрофлора зіпсує смак і аромат пива, а пивний камінь поступово заб'є пивопроводы. Значить, потрібна регулярна промивка з допомогою спеціальних засобів.

Мета планової санобробки – видалити з системи розливу пивний камінь і сторонні мікроорганізми. Тільки регулярна очистка за допомогою механічних і хімічних засобів гарантує, що система буде працювати безперебійно, а пиво в ній залишиться свіжим і смачним.

Фактори успішної промивання пивопроводов: химсредство, температура, механічний вплив і час

1. Хімічний засіб має бути підібране відповідно із завданням:

  • луг для боротьби з бактеріями (мінімум 1 раз в 2 тижні);
  • кислота для руйнування мінеральних відкладень (мінімум 1 раз в квартал).
Важливо пам'ятати, що луг практично марна проти пивного каменю. Значить, без кислотної промивки не обійтися.

Миючий розчин потрібно приготувати так, щоб концентрація хімікату була достатньою для вибраної задачі – дезінфекції або видалення пивного каменю.

2. Температура. Тепла вода або розчин допомагають очищати пивопроводы більш ефективно.

3. Механічний вплив з допомогою потужного потоку рідини і спеціальних поролонових кульок для промивання пивного обладнання – єдиний спосіб розбити і повністю видалити пивний камінь.
Ось чому загальноприйнятим стандартом на Заході є циркуляційна промивка пивних ліній.

4. Час процедури в поєднанні з концентрацією розчину визначає, наскільки потужний ефект надасть очищення.

Всі ці фактори тісно пов'язані, і нестача одного можна компенсувати за рахунок іншого. Припустимо, у вас немає промивного рециркуляційного насоса для пивопроводов. Отже, відсутність механічного впливу доведеться компенсувати:
– підвищити концентрацію химраствора;
– збільшити час замочування і промивання.
Очевидно, що так процедура забирає більше часу, а миючий засіб витрачається неекономно. Це ще одна причина перейти на циркуляційну промивку.

Кошти для промивання пивного обладнання: види та особливості застосування

Дезінфекція пивного обладнання лугом

Їдкий розчин лугу видаляє з внутрішніх поверхонь пивних шлангів та обладнання для розливу органіку – бактерії, грибки і біоплівки. Це запобігає ріст бактерій, які псують пиво, таких як Lactobacillus, Pedіococcus, Pectinatus і Acetobacter. 

Лужні засоби для промивання системи розливу спеціально розробляються на основі гідроксиду натрію, гідроксиду калію або їх комбінації.

Ніколи не використовуйте для промивання пивний системи «Білизну» та інші засоби, у складі яких є хлор! Якісне лужний засіб дезінфікує нітрохи не гірше. Хлор несумісний з деякими матеріалами лінії розливу і може роз'їдати деталі. Навіть слабкі сліди хлору можуть безнадійно зіпсувати смак пива.

Рекомендована робоча концентрація лужного розчину – не менше 2 % лугу. 3-процентний розчин більше підходить для проблемних систем розливу – сильно забруднених, зі старими шлангами або бактеріальним зараженням, помітно впливає на смак напою. Бажано використовувати портативні набори для титрування або хоча б лакмусовий папір для визначення сили лужного розчину.

Рекомендована температура лужного розчину – від 27 до 43 ºC. Вода для розчину повинна бути теплою, ні в якому разі не гарячою.

При звичайній статичної промиванні з замочуванням лужний розчин повинен контактувати з лінією розливу не менше 20 хвилин, при циркуляційної промивки – не менше 15.

Видалення пивного каменю кислотою

Розчин на кислотній основі видаляє з внутрішніх поверхонь пивних шлангів та обладнання для розливу неорганічні відкладення: 
– пивний камінь (оксалат кальцію);
– карбонат кальцію (водяний камінь – вапняний наліт).

Не всі кислоти однаково корисні! Соляна кислота роз'їдає нержавіючу сталь, азотна кислота – нейлонові трубки пивопроводов. Спеціальні кислотні засоби для миття пивного обладнання робляться на основі ортофосфорної кислоти.

Регулярне застосування лужних розчинів з ЕДТА або іншими хелатними добавками допомагає зменшити відкладення оксалату кальцію. Часткове видалення пивного каменю завдяки ЕДТА знижує потребу в регулярному очищенні системи розливу кислотним розчином. 

Кислотний концентрат змішується з теплою водою (27–43 ºC) в пропорції, рекомендованої виробником.

При звичайній статичної промиванні з замочуванням кислотний розчин повинен контактувати з лінією розливу не менше 20 хвилин, при циркуляційної промивки – не менше 15.

Кислотне очищення проводиться мінімум 1 раз в квартал – на додаток до лужного очищення, а не замість неї. Пам'ятайте: не можна допускати щоб луг і кислота вступали в контакт. Чергуючи кислотне промивання з лужною, обов'язково видаляйте з пивної системи сліди попереднього хімзасобів. Для цього використовується тепла вода.

Промивка водою

Важливий етап – промивання прісною водою до і після кожного сеансу хімічної очистки. Є певні правила безпеки та рекомендації:

  • Завжди промивайте систему водою перед закачуванням розчину хімікатів, щоб видалити залишки пива.
  • Завжди промивайте систему водою після застосування будь-якого хімічного розчину (лугу або кислоти). 
  • Кислота і луг не повинні змішуватися! Не тільки у відрі для розчину, але і в системі розливу. У проміжку між лужної та кислотної очищенням необхідно промити систему водою, доки значення pH не стане нейтральним (використовуйте лакмусовими смужки).
  • Промивання водою продовжують, поки в ній не перестануть з'являтися тверді частинки, а в системі не залишиться слідів хімічного засобу. Змивати залишки химрастворов пивом не можна!
  • Щоб переконатися, що в системі немає лугу або кислоти, перевірте ллється з неї воду з допомогою лакмусових смужок або рн-метра.
  • До початку промивання візьміть зразок чистої водопровідної води і перевірте її pH. Це еталон для перевірки: якщо рн промивної води збігається з pH водопровідної води, значить, хімічна речовина повністю вимилось.

Правила безпеки під час роботи з хімічними засобами для промивання

Засоби для промивання можуть містити луг, кислоту та інші активні речовини високої концентрації. Тому важливо дотримуватись певних правил.

  • Промивання обладнання для розливного пива може виконувати лише навчений персонал.
  • Перед роботою з хімзасобами та їх водними розчинами необхідно одягати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) – окуляри та рукавички.
  • Потрібні окуляри з міцного пластику або загартованого скла облягаючої форми або з бічними щитками. Потрібні безшовні формовані рукавички з манжетами довші за зап'ястя, із синтетичного захисного матеріалу (наприклад, нітрилу, неопрену або бутилкаучуку). Щоб переконатися, що матеріал дійсно захищає від лугу та кислоти, зверніться до інструкції виробника.
Не використовуйте при роботі з хімічними речовинами рукавички з латексу, вінілу або тканини.
  • Взуття повинно повністю закривати стопи, бути водонепроникним, не слизьким і стійким до хімічних речовин. Під час промивання не можна носити взуття зі шкіри (вона псується та має погані гідроізоляційні властивості).
  • Готуючи розчини, обов'язково додавайте хім засіб у воду, а не навпаки.
  • Відмірявши необхідну дозу, закрийте ємність із хімікатом кришкою.
  • Під час промивання ставте цебро з хімрозчином на підлогу, а не на ґрати або полиці.
  • Слідкуйте, щоб у зоні робіт не було ненавченого персоналу чи сторонніх людей: вони можуть посковзнутися або спіткнутися відро. Попередьте всіх, що проводиться промивання.
  • Зберігайте засоби для промивання пивної системи окремо від інших витратних матеріалів.
  • Завжди повністю завершуйте промивання.
  • Використані хімрозчини можуть бути небезпечними при зливі в каналізацію. Перед утилізацією необхідно ознайомитися з місцевими законами та можливостями вашої системи зливу.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner