Здавалося б, що про каву вже відомо все. Однак, зовсім недавно, з'явився новий різновид популярного напою, який дістав назву «нітро кави», який зумів здивувати знавців. Новий напій — це кава, приготована за технологією холодного заварювання, з тонкою пінкою, яка має солодкуватий вершковий смак і досить цікаві властивості, а також досить цікавий спосіб приготування.
Слово «нітро», у назві напою, походить від англійського «nitrogen», що перекладається російською, як «азот». Вся річ в тому, що холоднозаварювана кава нітро насичується, під тиском, азотом, дрібні бульбашки якого заповнюють весь об'єм напою, налитого в склянку. Таке газування кави надає йому оксамитового тону та тонкого присмаку вершків.
Перший раз незвичайний напій був запропонований, кілька років тому, відвідувачам кафе, у північноамериканському штаті Техас, і викликав чималу цікавість у кавоманів. Виявляється, що новий напій, не тільки має чудовий смак, але й вищі тонізувальні здібності, ніж кава, заварювана гарячим способом.
Незабаром, у США був запущений випуск нітро кави в банках. А потім диво-кава почав набувати шанувальників і в Старому світлі.
Газована кава розливається холодним. Він готується без цукру, водночас бульбашки азоту в ньому підкреслюють кавовий смак. Однак різні домішки дають можливість урізноманітнити враження від кави нітро, наприклад, отримавши:
Основою приготування напою є холодне заварювання, коли мелена кава заливається водою й настоюється від 12 до 18 годин. Після цього здійснюється фільтрація й насичення напою азотом. Для цього використовується особливе обладнання для нітро кави або модифікуються стандартні пристрої для розливання пива з кег.
Звісно, для приготування й розливання популярного кавового напою можна переробити пивне обладнання, але найкраще придбати спеціальні сатуратори, що насичують каву азотом, і наливні колони, що встановлюються на стійці бара.
Також є нітро кави обладнання, що насичує напій стисненим повітрям, частка азоту в якому становить 78%.
Крім того, випускаються компактні апарати, для виготовлення нітрокави в домашніх умовах.