Пиво — всіма улюблений живий продукт, що нараховує безліч сортів з оригінальним смаком. У той же час, при порушенні правил санітарії, пиво є сприятливим середовищем для розмноження різних мікроорганізмів. З самого початку роботи пивний системи слід планувати заходи по догляду за пивним обладнанням, намагаючись запобігти інфікуванню пивний системи і відкладення пивного каменю. Це набагато легше зробити, регулярно доглядаючи за пивним обладнанням, ніж потім боротися з наслідками забруднення пивний системи і з зіпсованою репутацією. А наслідки нерегулярного догляду за системою розливу пива можуть бути наступними:
Зміна смаку пива, викликане бактеріями.
Помутніння пива і виникнення стороннього смаку в результаті зараження пива дріжджами. (У недоглянутою пивний системі можуть оселитися “дикі дріжджі”, а не той штам дріжджів, який використовується в процесі приготування пива.)
Цвіль, яка може з'явитися, якщо лінія розливу (не будучи добре вимитої) деякий час простоює.
Поява пивного каменю, що складається з солей кальцію, що сприяє скупчення і розмноження мікроорганізмів на його поверхні і приводить в подальшому до псування пива.
Необхідно щодня промивати всі частини пивний системи кип'яченою водою. Особлива увага приділяється пивних кранів та фітингів кегів, так як вони більше контактують з повітрям і саме звідти інфекція може проникнути в систему розливу. Фітинги кегів перед підключенням до лінії обробляють окропом, стерилізуючи їх таким чином. Пивні головки при повній промивці системи очищають, використовуючи спеціальні щітки. (Для кожного типу пивний головки виробник рекомендує доглядають щітки, які допомагають очистити наліт у важкодоступних місцях). Пивні колони і пивні крани регулярно протирають м'якою вологою серветкою. Крани для пива зсередини теж очищають спеціальною щіткою. Пивні колони — це обличчя закладу. Вони створюють основне враження про культуру обслуговування. Тому, на барній стійці все повинно бути дуже акуратно. Ніяких потьоків і бризок. Ніяких сторонніх запахів! Краплезбірник ретельно промивають кожну зміну, а також, обробляють окропом.
Бармен в кінці робочого дня від'єднує від кегів систему розливу і видаляє залишки пива. Потім, використовуючи промивні головки, пропускає через пивні крани і шланги холодну питну воду з промивання бака. Таку промивання водою потрібно проводити кожен раз при підключенні нового кега. В кінці роботи потрібно вимити охолоджувач, пивні колони, крани і гарненько промити краплезбірник окропом з додаванням соди. Після промивання системи опалення, воду з неї повністю зливають. Це важливо ще й тому, що при включенні охолоджувача, залишки води можуть замерзнути і закупорити пивопровод.
Крім щоденної промивання водою, принаймні, один раз в тиждень систему розливу потрібно очищати з використанням спеціальних промивних коштів. Є два види промивальних коштів: щелчные і кислотні.
Промивні засоби на лужній основі добре усувають органічні забруднення всередині пивної системи, але не можуть повністю розчинити пивний камінь. Засоби для промивання на основі кислоти ефективно видаляють пивний камінь. Таке очищення може проводитися один раз на три місяці, тому що осадження пивного каменю - процес повільний і цієї періодичності цілком достатньо. Застосування хімічних засобів для санітарної обробки пивного обладнання вимагає точного дотримання інструкцій виробника, що випускає цей дезінфікуючий засіб. Планову обробку пивного обладнання промивним розчином здійснюють тільки після ополіскування системи чистою водою!
Далі промивання проводиться у такому порядку:
Для промивання необхідно скористатися особливими ємностями. Одну з них можна використовувати для приготування миючого розчину, іншу — для чистої води. Це можуть бути металеві або пластикові ємності, що промивають.
Порядок догляду за пивним обладнанням, заведений одного разу, легко підтримувати. Ви будете впевнені, що свіжий смак, запах, колір напою у вашому ресторані незмінними дійдуть до клієнта. А репутація закладу залучатиме все нових та нових відвідувачів.